En Güçlü Bilgisayarlardan Biri Türkiye’de

Yaygın olarak kullanılan genel amaçlı sistemlerin (bir bilimsel problemi çözmek için kullanılabilen sistemler) listesini çıkarmak amacıyla hazırlanan TOP500 listesi açıklandı. Bu yıl bu bilgisayarların arasında, İstanbul Teknik Üniversitesi ve DPT tarafından kurulan Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi’ndeki süperbilgisayar da var. Bu bilgisayar TOP500 listesinde 353. oldu.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından 2004’den beri yürütülen ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından desteklenen Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi (National Center for High Performance Computing) Projesi, HP teknolojilerine dayalı süperbilgisayar, 560 işlemciden oluşuyor. Kamu kaynakları ile gerçekleştirilen bu projeyle, akademik ve endüstriyel araştırmalara hesaplama gücü sunmanın ötesinde bu alanda uzman insan kaynağı ve bilgi birikiminin sağlanması, yüksek başarımlı bilişim uygulamaları için bir sinerji merkezi oluşturulması hedefleniyor.

Süperbilgisayar, uçak-gemi tasarımı yapabiliyor ekonomik öngörülerde bulunabiliyor, deprem simülasyonlarından savunma sanayine dek pek çok alandaki zorlu çalışmaları gerçekleştirebiliyor. Örneğin, iki gerçek araba ile laboratuvar ortamında kullanıldığı araba çarpışma testleri, süperbilgisayar ile sanal ortamda yüzlerce farklı senaryo ile gerçekleştirilebiliyor. Bu süperbilgisayar, hava tahminlerinde, iklim modellemelerinde, mühendislikte, malzeme bilimlerinde, ilaç tasarımında, plazma fiziğinde, ekonomide, astrofizikte, savunma sanayinde kullanılabiliyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi, 2007 yılında, Ulusal Yüksek Başarılmama Hesaplama Merkezi’ni kullanıma açacak. Özel kuruluşlar, bir işlemci için 85 sent ödeyerek bu merkezde oda kiralayabilecekler.

Yüksek performans bilgisayarlar konusundaki istatistikler, bu alanda faaliyet gösteren üreticileri, kullanıcıları ve potansiyel kullanıcıları çok yakından ilgilendiriyor. Bu insanlar, sadece yüklenen sistem sayısını değil, çeşitli süper bilgisayarların yüksek performans hesaplamadaki yerini ve bu bilgisayarların sisteminde hangi uygulamaların kullanıldığını bilmek istiyorlar. Bu tür istatistikler, işbirliklerinin oluşmasını, veri ve yazılım alışverişlerinin yapılmasını ve yüksek performans bilgisayar pazarının daha iyi anlaşılmasını sağlıyor.

Almanya’da Mannheim Üniversitesi’nde bilgisayar profesörü olarak çalışan ve yıllardan beri bu konuda araştırmalar yapan Hans Mauer 1986 yılından bu yana her yıl, büyük bilgisayar üreticisi şirketlerin sistem hesaplamalarını yayınlıyor. Ancak bu alanda araştırma yapan bilim insanları, sadece üreticiye dayanan istatistiklerin yeterli olmadığını görüp, 1993 yılında dünyadaki 500 en güçlü bilgisayarın listesini çıkarmaya başladılar. 1993 yılının Haziran ayından beri çıkarılan bu liste, yüksek performans bilgisayar uzmanları, hesaplama bilimcileri, üreticiler, ve genel olarak internet dünyasının da katkılarıyla yılda iki kez yenileniyor.
TOP500 listesi ise, 2007 yılının başlarında Almanya’da yapılacak 22. Uluslar arası Süperbilgisayar konferansında bir kez daha açıklanacak. Uluslar arası Süperbilgisayar Konferansı Avrupa’daki en büyük Süperbilgisayar Konferansı ve sergisi olma özelliğini taşıyor. 2007 yılının programında ise üç günlük konferanslar dizisi ve büyük bir sergi olacak. Bu konferanslar dizisinde bilişim sektörü ile ilgili çeşitli bilimsel ve endüstriyel toplantılar yapılacak.

Konferansın ayrıntılı programı ise 2007 yılının Şubat ayında açıklanacak. Konferansta şu başlıklar konuşulacak: Yüksek Performans Ağı, Bilişimsel Akış Dinamikleri – HPC’nin Yeni Özellikleri, İşletim Sistemleri ve PETAFLOPS Bilgisayarlarda Algoritm, HPC Topluluğu Yararlılığı, Otomotiv Mühendisliği için HPC, önde gelen HPC Sağlayıcı Şirketlerinin temsilcilerinin katıldığı büyük bir toplantı, 29. TOP500 listesinin açıklanması ve HPC’de geçen yıla bakış.

Eklenme tarihi: 21.11.2006


Internet Explorer’ın yeni versiyonu IE8 çıktı
IBM’den 22nm’lik işlemci
Windows'un varisi "Midori"
Microsoft Word'de saklanan yeni virüs bulundu
1 Milyon Aboneye IPTV
Google, DoubleClick'i satın aldı
Türkiye’de online dünya çok hızlı büyüyor
Türkiye Avrupa'nın Gerisinde Kaldı.
Yurtdışı İnternet Beş Kat Daha Hızlı
IBM Veriyi Işık Kullanarak İletti
45 nm İşlemciler Geliyor
İnternet Explorer 8'in Beta'sı Geliyor
Mikroişlemcide bir kilometre taşı daha
Microsoft'tan Yahoo'ya 44,6 milyar dolarlık teklif
İnternetten Baskıda Sürprize Son
Deloitte: Teknoloji sektörü, veri güvenliğine daha çok para harcayacak
Banka Hesaplarını Boşaltan Virüs
Online banka şifresini çalan virüse dikkat
Klavye ve fare kullanımı son bulacak
Şirketlere internet sitesi zorunluluğu geliyor
 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
 
  Site Kullanım Şartları | Gizlilik İlkeleri | Uygun Kullanım Politikaları